15 Ekim 2012 Pazartesi

ÖNSÖZ

Tecrübe dediğimiz kavram zamanla kazanılan ve şekillenen bir oluşum aslında. Her yaşanılan durum, bizi bir ileri basamağa taşıyan kariyer adımlarımızı oluşturmakta.

Çoğu şeyin teknik detaylarını ve teorik açıklamalarını öğrensek de, bu öğrenilenleri pratiğe dökmeden olaylar üzerinde hakimiyet kurabilmek pek de mümkün olamıyor. Nasıl çocukken ocağın sıcak olduğuna ve dokunmamamız gerektiğine dair uyarılmış olsak da, uyarının gerçek olduğunu elimizi değdirip yakmadan kabullenemiyorsak; deneme yanılma yöntemiyle teorik bilgilerimizi pratiğe dönüştürmeden ve hatalar yapmadan da alabileceğimiz geri bildirimlerin ne şekilde olacağını bilemeyiz.

Her şeyden önce kabullenmemiz gereken bir gerçek var. Bu da “Kimsenin her şeyi bilemeyeceği” gerçeğidir. Zaman ilerledikçe ve insanlar arası etkileşimler arttıkça bugün kabullenilen bir olay ya da durum, ertesi gün değişebiliyor. Tarihte bile kesin denilen olaylar yeni bulgularla değişebiliyor. Eskiden bir odanın tamamını kaplayan bir bilgisayar, günümüzde avucumuzda taşınabilir halde. İstersek örnekleri elbette çoğaltabiliriz; fakat özetlemek gerekirse her geçen gün çoğu alanda ilerlemeler oluyor. Bu da demek oluyor ki yenilenebilme ve farklı düşüncelere açık olabilme özelliklerine sahip olmak; mevcut bilgilerimizle yeni öğrenilenlerin kıyaslamasını yaparak bir kanıya varabilme olgunluğuna sahip olmak gerekiyor.

İşe alımlarda bile, adaylardan artık farklılık ve farkındalık aranır durumda. Önemli olan geçmiş tecrübelerimizden ziyade; sizin bu tecrübeler neticesinde ne gibi edinimler elde ettiğiniz ve bunu ne şekilde ifade edebildiğiniz.

İlerleyen yazılarımda ben, yaşamış olduğum iş tecrübelerimden, katılmış olduğum CEO, danışman, koç gibi mevkilere sahip tecrübeli yöneticilerin sunumlarını sergiledikleri seminer, kongre, sempozyum gibi faaliyetlerden öğrendiklerimden, okuduğum ve konular üzerinde arkadaşlarımla beyin fırtınası yaparak farklı bakış açılarını öğrenme imkanını bulduğum konulardan yola çıkarak sahip olduğum naçizane düşüncelerimi sizinle paylaşacağım...

Sevgiler, Saygılarımla…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder